Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova în Franța: +33 6 23 12 76 05.
Atenţie! Acest număr de telefon urmează a fi contactat doar în situaţie de urgentă - accidente, decese, calamităţi sau situaţii de pericol eminent.

Linkuri utile


Privatization

Centrul de Apel Products of Moldova E-services Registru Chamber Airmoldova

Noutăţile ambasadei

Conferința Ministerială a Francofoniei

În perioada 25-26 noiembrie 2017, la Paris s-a desfășurat ediţia a 34-a a Conferinței Ministeriale a Francofoniei sub genericul ”Economiile noi: economia albastră și economia verde - motoare ale prosperității, incluziunii sociale și dezvoltării durabile”. Conform procedurii, conferinţa a fost precedată în ajun de reuniunea Consiliului Permanent al Francofoniei, întrunit în cea de-a 102-a sesiune. Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de ambasadorul Republicii Moldova în Franţa Emil Druc.

Pornind de la tematica dezbaterilor, conferința a adoptat trei rezoluții privind schimbările climatice, dezvoltarea economiilor verde și albastră, promovarea păcii prin educație, dialog intercultural și interreligios, precum şi bugetul Organizației pentru anul 2018. Cele 84 state membre, asociate şi observatoare ale Francofoniei au adoptat, de asemenea, o declarație comună, prin care solicită comunității internaționale să ia măsuri imediate, concertate și coordonate pentru a stopa încălcările intolerabile ale drepturilor omului în Libia.

În intervențiile sale în cadrul evenimentelor, ambasadorul E. Druc a apreciat dinamismul Organizaţiei, implicarea sa activă în domeniile de interes major, precum cele privind dezvoltarea durabilă, transferul de tehnologii, antreprenoriatul în rândul femeilor și al tinerilor, adresând, în acest context, felicitări pentru succesul Conferinței internaționale a femeilor francofone (București, 1-2 noiembrie 2017), în cadrul căreia a fost creată Rețeaua femeilor antreprenor din spațiul francofon. Ambasadorul a reiterat, de asemenea, angajamentul Republicii Moldova privind implementarea obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea economiei verzi precizând că acestea reprezintă o prioritare a programului de guvernare, menită să contribuie la creșterea economică și crearea a noi locuri de muncă.