Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova în Franța: +33 6 23 12 76 05.
Atenţie! Acest număr de telefon urmează a fi contactat doar în situaţie de urgentă - accidente, decese, calamităţi sau situaţii de pericol eminent.

Linkuri utile


Privatization

Centrul de Apel Products of Moldova E-services Registru Chamber Airmoldova

Noutăţile ambasadei

Semnarea Memorandumului de parteneriat privind cooperarea educativă în cadrul strategic al Francofoniei 2015-2022

În marja celei de-a 34-a Conferințe Ministeriale a Francofoniei, care s-a desfășurat în perioada 25-26 noiembrie 2017 la Paris, a fost semnat Memorandumul de parteneriat privind cooperarea educativă în cadrul strategic al Francofoniei 2015-2022 între Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și patru țări membre din Europa Centrală și de Est: Albania, Armenia, Republica Moldova și România.

Memorandumul a fost semnat în prezența Administratorului OIF Adama Ouane de către Ministrul afacerilor externe al Armeniei şi, respectiv, ambasadorii celor trei ţări. Obiectivul Memorandumului de parteneriat este de a extinde domeniul de aplicare al cooperării educaționale pentru a asigura prezența limbii franceze în oferta lingvistică și în sistemul de învățământ din statele semnatare prin crearea unei noi baze instituționale ce va facilita colaborarea dintre Francofonie și ministerele responsabile de domeniul educației din statele din Europa Centrală și de Est.

Documentul cuprinde dispoziții specifice privind formarea în limba franceză, în special, co-finanțarea proiectelor educaționale, precum și implementarea de către statele partenere a cadrului de competență, dezvoltat cu sprijinul OIF, în elaborarea programelor lor naționale de formare profesională.

Administratorul OIF a apreciat „angajamentul Ministerelor Educației din cele patru țări pe parcursul întregului proces de negociere a memorandumului”, subliniind că această inițiativă marchează o nouă etapă în consolidarea cooperării francofone în contextul cadrului strategic al Francofoniei şi cel al Planului regional de acțiuni, adaptat la prioritățile statelor membre din Europa Centrală și de Est.